' De ogen zijn de ramen, maar de oren zijn de poorten tot de ziel'

Dit is mijn favoriete quote! 

De ogen kunnen het venster naar de ziel zijn, maar de wetenschap laat zien, dat de oren de weg naar ons hart kunnen zijn.

Wanneer twee mensen praten en elkaar echt begrijpen, gebeurt er iets heel spectaculairs: hun hersenen synchroniseren letterlijk. Het is alsof ze parallel dansen, waarbij de hersenactiviteit van de luisteraar met een korte vertraging, die van de spreker weerspiegelt. Dat is het soort communicatie waar we allemaal naar kunnen streven - en een die kan leiden tot niet alleen betere relaties, maar ook tot meer mededogen.

(Studie van Michael Kraus, Yale University, laat zien dat ons gehoor zelfs sterker kan zijn dan ons zicht, als het gaat om het nauwkeurige detecteren van emoties)

Ik ben Mathilde Keij en heb de sleutel om nog méér uit jouw stem te halen!

 

Van kleins af aan ben ik mij bewust van de stem. Als vijfjarige herinner ik me dat ik voor mijzelf zong, tegelijkertijd vroeg ik mij af waarom mijn stem dan anders klonk als we met alle kinderen in de kring zongen.
En waarom klonk de ene leerkracht streng en de ander lief?

Vanaf die tijd is de toon voor mijn leven gezet.

Je zult vooral lezen hoe gepassioneerd ik ben om mijn, maar zeker ook jouw stem te ontwikkelen. Ik houd ervan om het beste uit de mens te halen en het liefst doe ik dat met een lied, want immers heeft iedereen zijn of haar eigen lied te bezingen.

 

Missie!

Door ouders te inspireren af te stemmen op zichzelf én hun kindje, de (moeder)stem bewust in te zetten voor empowerment, is een begin om aan ouder en kind een kansrijke start te bieden.

Ik zet mij in voor preventieve- zorg en nazorg voor ouders en kinderen, die een moeilijke start hebben en waarbij het ziekenhuisleven, poliafspraken en revalideren een dagelijkse zorg is.

 

Geboorte

In 2017 heb ik de meeste wijsheid mogen ervaren tijdens de moeilijke start van onze zoon Xavi. Na de geboorte hebben wij als gezin op de NICU en op de Kinderafdeling van het Wilhelmina Kinderziekenhuis geleefd.

Bij zijn geboorte liep Xavi een candida sepsis op. Eén maand na zijn geboorte mochten we naar huis, alleen was de candida helaas niet uitbehandeld.

Wij waren twee maanden thuis met een, dacht ik, huilbaby dat regelmatig alles uitspuugde. In die tussentijd ontwikkelde hij een waterhoofd, waar we bij de 3 maanden MRI-controle achter kwamen.

Er werd met spoed een Rickham in zijn hoofd geplaatst, om te kunnen bepalen of de candida uit zijn hersenvocht (liquor) was. Na 3 weken was dit het geval en kon er een drain (VPD) geplaatst worden. Helaas hebben we veel pech gehad met het plaatsen van een drain. Acht maanden en negen hoofdoperaties verder mochten we eindelijk naar huis.

 

Door mijn kennis als lichaamsgerichte stemtherapeut heb niet ik alleen de handvatten gehad om deze intense periode door te kunnen maken, maar hebben wij als ouders een toon gezet in de hele zorg omtrent Xavi, waardoor bepaalde protocollen zijn aangepast.

Daarmee heb ik niet alleen onszelf en onze zoon Xavi een bepaalde veiligheid kunnen bieden in een onveilige situatie, maar ook andere pasgeboren gezinnen.

 

De kracht van muziek wordt vaak onderschat, maar zeker ook de kracht van de stem!  

Hier breng ik graag verandering in!

 

 

Extracurriculaire activiteiten.

 

 • Nicu Talk de Podcast.

Om ouders van te vroeg geboren of ziek geboren kindjes een stem te geven heb ik de Nicu Talk Podcast opgericht. Dit is dé plek waar NICU-ouders, kinderen én andere betrokkenen hun ervaring delen en tips uitwisselen.

 

 • Universitair Medisch Centrum Utrecht 

Naast mijn werkzaamheden als lichaamsgerichte stemtherapeut ben ik actief lid van de Ouderraad van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, ook deel ik mijn kennis en expertise in de pijn- en angstreductie klankbordgroep (REM).

Daarnaast ben ik verbonden aan verschillende wetenschappelijke onderzoeken en projecten, zoals de HIPPO en Samen voor Ryan.

 

 • EvE Foundation.

De EvE Foundation is een stichting waar jongvolwassenen tussen de 14 en 24 jaar ondersteuning krijgen bij verlies van één of beide ouders. 

Deze jongvolwassenen help ik stem te geven aan hun verdriet. 
Piekeren is een van de thema's die we behandelen. En believe me, dit gaat gepaard met een lach, een traan en een harde KNAL! ;-)

 

 

Studie en Trainingen 

Met deze prachtige trainingen heb ik de juiste afstemming gevonden als  lichaamsgerichte prenatale stemcoach met neurologische integratie en Nicu Muziektherpeut om nóg meer uit de stem te kunnen halen voor jong én oud!

 

 • Logopedie Opleiding 

In september 2022 ben ik de studie logopedie (deeltijd) aan de Hogeschool Windesheim in Almere gestart.

Tevens ben ik aangesloten als student bij de NVLF. De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie.

 

 

 • Nicu Muziektherapie

Nicu Muziektherapie heb ik aan de ArtEZ in Enschede afgerond.

De trainingen worden gegeven door Dr. Joanne Loewy en haar team. Dr. Loewy is de directeur van het Louis Armstrong Center for Music and Medicine, en associate professor aan de Icahn School of Medicine in Mount Sinai, US.

The First Sounds training is music psychotherapy-based. Participants will be training with an integrative, medical, music therapy team that will lead experiential, hands-on interventions. Using essential elements Rhythm, Breath and Lullaby kit, we will competency for this international, evidence-based, Neonatal Intensive Care Unit training inclusive of three prongs: environmental music therapy, trauma training in music psychotherapy with care givers, and evidence-based live music therapy interventions for premature infants. 

 

 

 • Neurologische Muziektherapie (NMT)

Omdat onze zoon een ontwikkelingsachterstand heeft, heeft hij mij geïnspireerd de Neurologische Muziektherapie (post HBO) te volgen.

Hier heb ik 20 technieken geleerd om hem nog beter te stimuleren op het gebied van motoriek, spraak-taal en cognitieve functies.

Deze studie is evidence-based.

 

 

 • Babymassage Shantala

Basishouding en basisaanraking via voelende en invoelende handen. Terug naar de zintuigelijke waarneming.

Voor ouders en verzorgers van een pasgeboren kind.

 

 • Body & Mind Integration

Tussen 2009-2015 heb ik verscheidene trainingen gevolgd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en Body&Mind Integration van Anodea Judith, om mijn klanten nog beter te kunnen begeleiden.

 

 • Chakra Psychologie

Door alle trainingen, die ik aan de Lichtfontein heb gevolgd, heb ik prachtige kennis en vaardigheden ontvangen gebaseerd op de Chakra-psychologie van Anodea Judith. Zij gebruikt de structuur van het chakrasysteem als een plattegrond, waarop westerse begrippen van persoonlijke ontwikkeling ingevuld kunnen worden. 

 

 • Craniosacrale Massage

Naast de kennis over de chakra-psychologie heb ik ook een basistraining craniosacrale massage aan de Peirsman Academie gevolgd, zodat ik nog beter het ritme van jouw lichaam kan volgen.

Ook heb ik verdiepingsdagen over trauma van Peter Levine; 'De Tijger Ontwaakt' gevolgd.

 

 • Het Conservatorium van Amsterdam

Ik heb aan het Conservatorium van Amsterdam zang lichte muziek/jazz gestudeerd en ben in 2004 als Docerend Musicus afgestudeerd.
Tijdens en na mijn studie heb ik op allerlei podia mijn zangtalenten mogen laten zien. Van bruiloften en bedrijfsfeesten tot aan dixieland in België tot aan als solist samen met Tony Neef bij de Marinierskapel tot aan mijn eigen werk laten horen op verschillende poppodia en jazzfestivals. 

 

Vanaf 2004 startte ik mijn eigen lespraktijk in Hilversum. Sinds 2017 vindt deze in Loosdrecht plaats, waar ik heerlijk met mijn zoon Xavi en mijn vriend Jan-raj woon.